Autor Subiect: Florența – o călătorie prin frumusețe și timp  (Citit de 48 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14182
Florența – o călătorie prin frumusețe și timp

Acum noua ani am scris aici pe forum un articol intitulat "Florența – Templul Renașterii". Promiteam atunci ca o sa revin și încheiam cu fraza: "Într-un episod următor, va voi povesti ce merită cu adevărat să vezi acolo – nu doar ca turist, ci ca un călător care vrea să simtă orașul". Întâmplarea a fost sa dau peste acest subiect și recitindu-l mi-am adus aminte de promisiune. Asa ca m-am așternut pe scris...

Florența este un loc în care intri ca într-un templu. Fiecare pas devine o emoție, fiecare colț – o poveste.

Întâlnirea cu inima orașului. Prima întâlnire este cu Catedrala Santa Maria del Fiore. Un loc pe care nu-l puteți uita. Cu siguranța ca ati văzut poze dar o imagine 2D nu iți spune mare lucru despre dimensiuni. Asa ca ajuns acolo și ridici privirea spre cupola lui Filippo Brunelleschi ramai înmărmurit. Ai senzația ca sfidează cerul.

Piața forfotește, dar dacă te oprești o clipă și lași agitația să treacă pe lângă tine, începi să simți altceva: respirația unui oraș care trăiește de secole în același ritm. Lasi totul afara si pasesti in uriasul templu. Dai acolo de o lumina mistica proiectata de vitralii. Dacă ai timp și un pic de răbdare, urca pentru o priveliște de vis.

Podul care leagă trecutul de prezent. La apus, Ponte Vecchio nu este un simplu pod, ci o scenă. Aurul din vitrinele micilor bijuterii pare să se topească în lumina caldă, iar Arno reflectă cladirile ca o oglindă imperfectă. Aici nu vii pentru fotografii. Vii să stai. Să asculți un muzician anonim. Să privești oamenii. Să înțelegi că unele locuri nu trebuie „bifate”, ci trăite.

Galeria Uffizi - un muzeu în care intri in dialog cu istoria. Te oprești în fața lucrărilor lui Sandro Botticelli sau Leonardo da Vinci și ai strania senzație că nu tu privești arta, ci ea te studiază pe tine. Nu încerca să vezi tot. Alege câteva opere. Stai în fața lor. Lasă-le să te impresioneze, să te emoționeze, să te pună pe gânduri.

Majoritatea celor care vizitează Galleria dell 'Accademia, o fac pentru a-l vedea pe David al lui Michelangelo Buonarroti. O statuie ce-ți arata ideea de perfecțiune în Renaștere.

Dacă vrei sa vezi Florența de sus, urcă la Piazzale Michelangelo. Nu dimineața, nu în grabă – ci la apus. Priveliștea unui oraș ce arata ca o mare de acoperișuri roșiatice, in timp ce Arno îl taie liniștit, ca o amintire. Clopotele bat undeva în depărtare. Și pentru câteva minute, totul pare suspendat.

Dar adevărata Florența nu este doar în marile obiective. Este pe străzile înguste unde rufele atârnă între ferestre. Într-o trattorie unde comanzi fără să înțelegi complet meniul și primești cea mai bună masă.
Intră într-o biserică la întâmplare. Rătăcește-te in oraș fără hartă. Asa an făcut-o și eu prima oara cand am ajuns la Florența.

Florența nu se savurează doar prin artă. Ci se și... gustă.

Cea mai cunoscuta mâncare florentina este bistecca alla fiorentina. O friptură groasă, suculentă, simplă, dar foarte gustoasa.  Apoi vine ribollita, o supă născută din sărăcie, dar transformată în ceva fin. Caldă, densă, cu gust de acasă, chiar dacă nu ești de acolo.

Pe stradă descoperi lampredotto – poate cel mai consumat fel de mâncare al orașului. Îl mănânci în picioare, între localnici și alti turiști curioși.

Și, desigur, înghețata. Nu orice înghețată, ci gelato adevărat – cremos, cu gust intens.

Dacă vrei să simți Florența, treci Arno-ul și intră în Oltrarno. Aici orașul devine mai liniștit, mai real. Atelierele de artizani cu miros de piele, de lemn, de culoare proaspătă.

Piazza Santo Spirito nu este un loc in care merg prea multi turiști, este unul in care vezi copii alergând, întâlnești localnici care vorbesc tare și ciocnesc pahare de vin.

Urcați pana la San Miniato al Monte. Este mai puțin vizitată decât marile biserici, dar poate tocmai de aceea mai profundă. Liniștea de acolo nu este turistică. Este reală. Nu ratați micile „ferestre de vin” – acele Buchette del vino – unde, acum sute de ani, se servea vin direct pe stradă. Unele încă funcționează. Primești un pahar printr-o astfel de fereastră si il savurezi privind trecătorii.